zondag 17 oktober 2010

Keurmerken, logo's en andere verwarrende dingen

Gezonde, bewust, puur, eerlijk, eko ... als je de supermarkt moet geloven is alles gezond. Gelukkig zijn er een aantal logo's die ons helpen bij het maken van een verantwoorde keuze. Helaas zijn er zoveel logo's dat je het spoor ook wel eens een beetje bijster raakt....



Ik probeer de belangrijkste logo's en hun betekenis hier op een rijtje te zetten.




Biologisch
(Afkomstig van biologica)
De vier basisprincipes van de biologische landbouw zijn:
  • billijkheid met betrekking tot de gemeenschappelijke omgeving en ontwikkelingmogelijkheden
  • gebaseerd op levende ecologische systemen en kringlopen, met hen meewerken, ze versterken en instandhouden
  • zorg voor de gezondheid en het welzijn van de huidige en toekomstige generaties en hun leefomgeving 
  • gezondheid van bodem, plant, dier, mens en de planeet 

Biologische landbouw wordt wereldwijd op verschillende manieren in de praktijk gebracht. Maar alles begint met een gezonde bodem. Die zorgt voor gezonde groenten, dieren en mensen. De bio boer maakt daarom zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke levensprocessen en streeft naar diversiteit. Zo min mogelijk kunstgrepen. Concreet betekent dit:
  • Ruime vruchtwisseling.
  • Streven naar een complete kringloop van mineralen.
  • Voorkeur voor robuuste rassen.
  • Aandacht en respect voor de eigenheid van plant en dier.
  • Geen kunstmest, geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen, geen preventieve antibiotica, geen hormonen, geen gentech, geen kunstmatige toevoegingen.


In Nederland kun je biologische producten herkennen aan het EKO keurmerk

Mogelijk kom je op producten andere biologische keurmerken tegen uit de EU, Frankrijk, Duitsland, Groot Brittannië of België:

Skal houdt in Nederland toezicht op de naleving van deze regels. 




Biologisch dynamisch 
(Afkomstig van biologica)
Biologisch-dynamische landbouw en voeding (ofwel BD) is een speciale vorm van biologisch, met extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie. De BD-landbouw ontstond al in de jaren '20 en heeft aan de wieg gestaan van de biologische landbouw.

Bovenop de biologische normen voldoen BD-boeren aan extra eisen. Er wordt meer belang gehecht aan een gesloten kringloop. Ook wordt er gestreefd naar een volledige voortplantingscyclus van gewassen en dieren, en er is aandacht voor spirituele en kosmische aspecten.

In de praktijk betekent dit dat in een BD-bedrijf de koeien hoorns hebben, vind je vaak zowel veeteelt als akkerbouw (gemengde bedrijven) en wordt de natuur gezien als een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Ze zijn daardoor vaak heel divers en je ziet veel vogels, vlinders en bloemen. De producten hebben vaak een sterk regionaal karakter. Het landbouwbedrijf produceert niet alleen, maar neemt actief deel aan de maatschappij. BD-bedrijven zijn vaak zorgboerderijen of hebben een andere maatschappelijke functie.

Voor de voedselverwerking gelden aanvullende eisen bovenop bio. Zo mag melk niet worden gehomogeniseerd en mogen minder additieven worden gebruikt (citroenzuur en ascorbinezuur zijn bijvoorbeeld verboden). In BD producten mogen uitsluitend pure aroma-extracten worden gebruikt om smaak te verrijken.

Je herkent een BD product aan het demeter keurmerk.


De Demeter Licentie Commissie (DLC) houdt toezicht op het gebruik van het. Demeter keurmerk.





Albert Heijn
Het is misschien een beetje een rare toevoeging op deze pagina, maar enige informatie leek me hier wel op zijn plaats. Albert Heijn gebruikt ook een aantal keurmerken - die veelal in het leven zijn geroepen om de consument het idee te geven 'verantwoord' bezig te zijn ... maar wat betekent het eigenlijk?

Puur en eerlijk
De producten die onder AH puur&eerlijk vallen zijn met extra zorg voor mens, dier, natuur of milieu geproduceerd, geteeld of ingekocht. De producten zijn gekoppeld aan een bestaand keurmerk. Er zijn 5 categorieën:
  • Biologisch: De 'puur en eerlijk producten' in de categorie ' biologisch' voldoen aan het EKO keurmerk en voldoen daarbij tevens aan extra kwaliteitseisen van Albert Heijn. Voor zover ik kan achterhalen worden deze extra eisen per product vastgesteld, zoals bijvoorbeeld bij eieren
  • Fairtrade voldoet aan het Max Havelaar keurmerk
  • Duurzame vangst voldoet aan het Marine Stewardship Council keurmerk
  • Scharrelvlees voldoet aan het Beter Leven-Kenmerk van de Dierenbescherming (met 'ster'- aanduiding)
  • Ecologisch voldoet aan de keurmerken Nordic Swan & De Blauwe Engel keurmerken en HIER endorsement
Bij het zoeken naar een plaatje viel mijn oog op de roomboter croissants. Hoe puur en eerlijk kun je zijn met  alleen biologische roomboter? Er is nogal wat ophef over het pure en eerlijk. Kijk maar eens wat de Trouw of foodlog.nl erover schrijft. Ik ben het spoor even bijster ...

Klavertje vier
Er zijn 2 klavertjes vier, te weten gezonde keus en bewuste keus. Het oranje bewuste keuze klavertje lijkt een beetje op het 'ik kies bewust' logo. Dit is een initiatief is van Campina, Unilever en Friesland Foods en wordt door veel andere supermarken en winkels gebruikt (zoals bijvoorbeeld C1000 en Ikea). Er is veel discussie geweest over het niet deelnemen van Albert Heijn.

  • Gezonde keus
    Het Gezonde Keuze Klavertje (groen) staat op 'basisproducten' zoals groente, fruit, brood en aardappelen. 
  • Bewuste keuze
    Het bewuste keuze klavertje (oranje) staat op producten die minder verzadigd vet en/of minder suiker en/ of minder zout en/of meer vezels bevatten dan vergelijkbare artikelen (die zegt dus niks over biologisch of 'gezond'!)

    De criteria voor het verkrijgen van dit logo zijn door Albert Heijn beschreven.

EKO
Ook het EKO keurmerk wordt op producten gebruikt. De betekenis hiervan wordt hierboven beschreven.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten