woensdag 3 november 2010

Voedingpiramide

Dé richtlijn voor gezond, lekker en veilig eten. Bestaat die?
Er zijn diverse schema's en richtlijnen ontwikkeld. Bijvoorbeeld de schijf van 5de voedingsdriehoek of de puur piramide. Niet alle overzichten passen goed bij de natuurvoedingsbenadering. Tevens veranderen de inzichten voortdurend.



In 2010 is het boek de voedselpiramide verschenen. Deze voedingspiramide is ontwikkeld om te voorzien in de benodigde voedingsstoffen op basis van de richtlijnen en voedingsnormen van de Nederlandse Gezondheidsraad. Met de voedingspiramide worden niet alleen de aanbevolen hoeveelheden gehaald, maar wordt ook optimaal voorzien in bioactieve- en andere gezondheid bevorderende voedingstoffen. Er is uitgegaan van het gebruik van een pure, natuurlijke, onbewerkte en bij voorkeur biologische voeding. Die is rijk aan bouwstoffen en arm aan onnodige toevoegingen. De voedselpiramide is ontwikkeld door het Netwerk Orthomoleculair Diëtisten.


De voedingspiramide biedt voor mij een mooi aanknopingspunt om het over voeding te hebben:
  • Het gaat niet alleen om voeding!! Ook zuurstof, zonlicht en beweging zijn essentieel voor een goede verwerking van de voeding!! 
  • Voldoende vocht (lees water!) is erg belangrijk voor een goede gezondheid. De meningen over hoeveel en wat meetelt als vocht zijn een beetje verdeeld. De hoeveelheid is persoonsgebonden en afhankelijk van je activiteiten. Denk al snel aan 2 liter vocht per dag. Drink water niet te koud!Zorg dat je ook echt vocht toevoegt! Koffie en alcohol onttrekken geen vocht ... maar ze voegen door de manier waarop het verwerkt wordt ook geen vocht toe!
  • Groenten en Fruit
    De basis van goede voeding zijn 'natuurlijk' groenten en fruit. Natuurlijk gevarieerd, biologisch en van het seizoen! Voor groenten wordt 300 tot 500 gram voorgesteld en voor fruit 3 stuks (best veel he?). Probeer ook voldoende rauwe groenten te eten. 
  • Zuivel
    Let altijd op de kwaliteit van zuivel! Yoghurtdrank met suiker en allerlei toevoegingen is geen zuivel meer! Volle verse biologische melk wel!
    Zuivel, en met name melk en kaas, zijn moeilijk te verteren en werken verslijmend. Snotterig of slijmerig? Vermijd (tijdelijk) melk en zuivel en kijk of je er baat bij hebt.
  • Volkoren producten
    Volkoren producten zijn producten van de hele graankorrel. Onbewerkte granen zijn een bron van vezels, vitamines en  mineralen. Volkoren brood is trouwens niet 'het donkerste brood dat je kunt vinden'. Dit is namelijk, in de supermarkt in ieder geval, brood dat is gekleurd (dan lijkt het gezonder...). Naast volkoren tarwe zijn er nog andere soorten volkoren granen zoals quinoa, gierst en rogge.
  • Knollen
    Bevatten inuline.
  • Noten en zaden
    In tegenstelling tot de maaltijdschijf zijn ze hier wel opgenomen! Noten bevatten goede vetten en vezels. Eet noten liefst ongebrand, niet bestraald en ongezwaveld ... biologisch dus! Roosteren kan wel en verhoogt de smaak.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten