woensdag 13 oktober 2010

Productinformatie Quorn

Eiwitten - Quorn
Quorn is een (vers) eiwitproduct van plantaardige (paddestoelachtige) oorsprong.
Het belangrijkste bestanddeel van Quorn is een paddestoelachtig plantje: fusarium graminearum. Dit plantje (myco protene ofwel schimmeleiwit) werd in de jaren zestig ontdekt en wordt gegist op een vergelijkbare manier als yoghurt en kaas.

Gebruik
Quorn lijkt qua structuur en toepassingsmogelijkheden betreft nog het meest op kippenvlees. Quorn heeft een stevige beet. Quorn-stukjes hebben een neutrale smaak en passen daardoor bij veel smaakvariaties: van lichtgekruid en romig tot heel pittig. Quorn wordt veel gebruikt in oosterse gerechten. Quorn leent zich goed om te marineren, de smaken worden heel goed en in korte tijd overgenomen door de stukjes.

Bereiden
Quorn is gemakkelijk te bereiden in de oven, grill of pan. Ze kunnen op dezelfde manier worden bereid als vlees of kip. Ook kan Quorn koud worden gegeten (bijvoorbeeld in salades).

Eigenschappen
Quorn bevat nauwelijks vet (3 gram per 100 gram) en helemaal geen cholesterol. Per 100 gram levert Quorn 12 gram eiwit en 1 gram koolhydraten. Het is rijk aan voedingsvezels en mineralen (calcium, magnesium, koper, fosfor en zink).

Herkomst
Begin jaren zestig dachten voedings- en gezondheidsdeskundigen dat de groeiende wereldbevolking zou leiden tot een wereldwijd tekort aan voeding en eiwitten. Zij gingen op zoek naar nieuwe (eiwit)bronnen om aan de groeiende voedselvraag te kunnen voldoen.
Na vele jaren van wereldwijd onderzoek, werd er in Engeland bij het dorpje Marlow in Buckinghamshire een organisme ontdekt dat in de grond groeide. Dit was de eerste stap voor het bedrijf Marlow Foods in de ontwikkeling van een compleet nieuw voedingsmiddel. Mycoproteïne was ontstaan!
Jaren van onderzoek volgden om uit de mycoproteïne een product te ontwikkelen dat een breed publiek zou aanspreken. Begin jaren 80 was Marlow zo ver dat ze de Mycoproteïne op zo'n grote schaal konden produceren dat zij een range van producten nationaal konden lanceren. De doorbraak kwam in1985 toen mycoproteïne als voedingsmiddel werd goedgekeurd door het Engelse Ministerie van Landbouw, visserij en voedingsmiddelen.

Bronnen
http://www.quorn.com/
http://www.vkro.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten