dinsdag 16 november 2010

Koolhydraten en/ is suiker?

Een bijzondere groep koolhydraten ... suikers!



Wat betreft de suikers wordt er (bij natuurvoeding) alleen ingegaan op natuurlijke suikers ... synthetisch geproduceerde zoetstoffen zijn per definitie geen optie ... en wat mij betreft ook niet aan te raden. De stoffen die hierin zitten zijn erg lichaamsvreemd,  mogelijk schadelijk voor de gezondheid en van geen toegevoegde waarde

Dat maakt het in ieder geval een beetje eenvoudiger. Wel kan bij de natuurlijke suikers onderscheid gemaakt worden in geraffineerde (bewerkte) en ongeraffineerde suikers.


Geraffineerde suikers



Naam
Herkomst
Bewerking
Samenstelling
GI
Zoetkracht






Witte bietsuiker, basterdsuiker, poedersuiker, suikerstroop, kristalsuiker, bruine suiker, kandijsuiker, geleisuiker, vanillesuiker, keukenstroop
Suikerbieten
Sucrose (Saccharose, een verbinding van fructose en glucose)
100
100%
Vruchtensuiker/ fructose
Mais
Chicorei
Fructose
20
130%
Rietsuiker
Suikerriet
Glucose
98

Druivensuiker
Mais

Dextrose
100



Het nadeel van geraffineerde suikers is, zoals bij alle geraffineerde koolhydraten, een te snelle opname in het bloed en nutriƫnt rovend.


Ongeraffineerde suikers




Naam
Herkomst
Bewerking
Samenstelling
GI





Honing

Rauw (koudgeslingerd, behoud van mineralen, vitaminen en eiwitten)
Gepasteuriseerd
Fructose en glucose
35-75
Amasake
Substantie gemaakt van rijst haver of gerst

Saccharose en maltose

Oersuiker/ sucanat/ oerzoet/ rapadura/ ongeraffineerde ruwe rietsuiker
Sap van rietsuikerplant
Sap van rietsuikerplant drogen en vermalen
Glucose
60
Stevia
Steviaplantje/ honingkruid


0
Agavesiroop
Sap van de agave plant
Tegenwoordig vaak sterk geraffineerd (agavenectar niet)
Fructose
20-40
Ahornsiroop/ maplesyrup/ esdoornsiroop
Afgetapt sap van esdoorn
Indikken
Saccharose
55
Dadelstroop

Koken van dadels en indikken

50
Diksap
Basis meestal appel
Ingedikt fruitsap
Saccharose
50
Appel- peerstroop

Verder ingedikt fruitsap
Saccharose

Melasse
Suikerbiet
Bijproduct in productie van suiker
Glucose
60
Moutstroop/ graanstroop
Mais, gerst, rijst of tarwe
Maltose en dextrine
20-40


Zijn ongeraffineerde suikers dan wel 'gezond'?
In principe zou je kunnen zeggen dat ze minder schadelijk zijn en daardoor de voorkeur hebben. Afhankelijk van de toepassing is de ene beter geschikt dan de andere. Mensen hebben nu eenmaal behoefte aan zoet af en toe. Realiseer je dat bovengenoemde suikers in principe geen meerwaarde hebben.


Bloedsuikerspiegel  
(afkomstig van praktijk voor natuurgeneeskunde 'de Merel')

"Mars geeft ons direct weer energie"; een bekende reclame slogan. Producten die veel suiker bevatten, zorgen er inderdaad voor dat ons bloedsuikergehalte snel stijgt en als de bloedsuikerspiegel te laag was, geeft dat een energieker gevoel. Maar het lichaam 'houdt' niet van een bloedsuikerspiegel die plotseling omhoog schiet.
Het lichaam begint met het nemen van noodmaatregelen tegen de hoge bloedsuikerspiegel door het aanmaken van het hormoon insuline, dat als taak heeft de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als het vaak voorkomt dat de bloedsuikerspiegel omhoog schiet, door consumptie van suiker, veel koolhydraten of door stress, dan gaat het lichaam steeds geprikkelder reageren op zo'n hoge bloedsuikerspiegel. Als het echt teveel is geworden dan gaat de alvleesklier steeds meer insuline aanmaken. Op een gegeven moment schiet de bloedsuikerspiegel daardoor onder het normale, gemiddelde niveau. Als de bloedsuikerspiegel laag is, voelen we ons wat futloos en krijgen weer trek in iets zoets! Zo ontstaat een vicieuze cirkel, die leidt tot steeds meer onbalans en dit kan gepaard gaan met veel vermoeidheidsklachten.

GI en/ of GL
(Afkomstig van centrum Het Hof) 

De Glycemische index (GI) is een maat voor de snelheid waarmee een koolhydraatbevattend voedingsmiddel wordt verteerd en geabsorbeerd tijdens de periode na de maaltijd en het bloedsuikergehalte doet stijgen.

De glycemische waarde (GL) is gebaseerd op de GI maar geeft een meer volledig beeld. De GI vertelt hoe snel de koolhydraten uit een bepaald voedingsmiddel in glucose worden omgezet maar houdt geen rekening met hoeveel koolhydraten er precies in een portie van het voedingsmiddel zitten. De GI wordt immers altijd berekend op 50 g koolhydraten. De glycemische respons van een voedingsmiddel hangt echter niet alleen af van het soort voedingsmiddel en het type koolhydraten maar ook van de hoeveelheid die wordt gegeten. Bijvoorbeeld, bereide wortelen kunnen een hoge GI hebben, maar de GL van een portie bereide wortelen is laag omdat een doorsnee portie slechts weinig koolhydraten bevat.

Meer informatie op natuur diƫtisten Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten