woensdag 17 november 2010

Koolhydraten - granen

Een belangrijke groep koolhydraten zijn de granen.



Van granen kunnen worden gebruikt:
  • volle granen: het gaat dan om de hele korrel
  • grutten: gebroken graan (thermogrutten: met milde warmtebehandeling)
  • schroot: grof gemalen graan dat meestal als dierenvoedsel wordt verkocht
  • meel: gemalen graan, verkrijgbaar als volkoren, licht gebuild of bloem (uitgezeefd meel)
  • gries: grof gemalen graan
  • vlokken: gewalste of geplette granen
  • gepoft: het meest bekende is gepofte maïs (popcorn)
  • muesli: een mengsel van diverse graanvlokken, veelal aangevuld met noten en rozijnen

Granen die gluten bevatten
  • Tarwe
    • Gebroken en gestoomde tarwe (spelt of kamut) korrels wordt ook wel bulgur genoemd
  • Spelt
  • Kamut
    • Griesmeel van tarwe, spelt of kamut wordt ook wel couscous genoemd
  • Groene spelt
  • Haver
  • Rogge 
  • Gerst 
    • Geslepen gerst wordt ook wel gort genoemd

Granen die geen gluten bevatten
  • Haver 
    • Haver bevat van nature geen gluten, tegenwoordig vaak, door vermenging van tarwe, wel
  • Gierst
  • Fonio
  • Teff
  • Mais
    • Griesmeel van tarwe wordt ook wel polenta genoemd
  • Boekweit
    • Geroosterd wordt ook wel kasha genoemd 
Eigenlijk geen graan
    • Quinoa
    • Amarant

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten