zaterdag 13 november 2010

Portfolio les 4

Bewust - dat is het woord van vandaag ...


Bewust
Dat lekker en gezond eten geen doel is maar een weg.
Voeding is iets eenvoudigs en iets ingewikkelds tegelijkertijd:
Echt (lekker) eten is eenvoudig ... het bestaat uit 1 'ding' en het lichaam kent dat 'ding' en weet hoe het verwerkt moet worden. Een appel, broccoli, eieren en tarwe.
Ingewikkeld is echter het kiezen, combineren en bereiden van producten. Welke voedingsstoffen heb ik deze dag nodig en welke combinatie levert mij de benodigde energie en voldoening? Hoe maak ik dit lekker klaar?

Bewust
Dat voeding een grote invloed heeft op mensen, en natuurlijk vooral op mezelf. Het kan verwarmen, verkwikken, uitputten, verslaven, energie geven, voldoening geven.
Naast het zevenstappenplan hebben we vandaag gehoord dat de smaak van voedsel rond moet zijn ... voldoende zoet, zuur, bitter, zout en umami ... weten is een ding ... herkennen vraagt nog wat oefening denk ik ;-)

Bewust
Dat er aan de voedingsmiddelen veel geld wordt verdiend, dat er veel onderzoek wordt gedaan en veel belangen zijn. Hierdoor ontstaan er echter ook tegenstrijdige berichten, misleidende reclames en verwarring. Bijvoorbeeld bij brood ... wat is nu eigenlijk het verschil tussen een bruin, tarwe, meergranen, waldkorn en volkoren brood (om over de Zeeuwse vlegel, een lichtbruin tijgerbrood en polderbrood maar te zwijgen)? Is het een marketing truc of is het een aanduiding van de ingrediƫnten van het product?

Maar ook hier is er een relatief eenvoudig antwoord: onderzoek (wat zit erin, waar komt het vandaan en hoe wordt het gemaakt), proef en voel wat het met je doet!
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten