donderdag 11 november 2010

Productinformatie zwarte bonen

"Maak een hartig gerecht met een peulvrucht naar keuze" was de opdracht deze week. Toevallig heb ik net zwarte bonen gekocht ... ze zien er een beetje eng uit ... ze komen uit China (niet echt regionaal dus), maar een interessante uitdaging ... kun je daar iets lekkers van maken?

Productinformatie zwarte bonen

Merk: De Nieuwe Band
Verpakking: 500gr
Ingrediënten: zwarte bonen

Zwarte bonen of zwarte nierbonen zijn klein en diepzwart van kleur. De bonen zijn zeker niet overal verkrijgbaar. Met name in de natuurvoedingswinkels en toko's worden ze verkocht.

Herkomst
De bonen zijn van biologische herkomst en afkomstig uit China.

Productie
Er is weinig te vinden over de productie van (biologische) zwarte bonen. Wel over de productie van droge bonen in het algemeen.

Eigenschappen
(Afkomstig van de voedingswaardetabel en het voedingscentrum)

In peulvruchten zitten meer voedingsvezels dan in de meeste volkoren producten. Bovendien zit er veel zetmeel in. Een portie bonen (90 gram gekookt) bevat 2 milligram ijzer. Bovendien zit in een portie bonen ongeveer 50 milligram calcium.

In gedroogde peulvruchten zitten ook eiwitten, ijzer en B-vitamines. Per 100 gram zit er ongeveer 9 gram eiwit in zwarte bonen. In verwerkte zwarte bonen (gekookt) zit ongeveer 8 gram voedingsvezels per 100 gram. Het vetpercentage van gedroogde en gekookte peulvruchten is meestal 3 procent.

Toepassing in de keuken
In de Nederlandse/ West Europese keuken worden de bonen nagenoeg niet gebruikt. De recepten die je kunt vinden met zwarte bonen zijn met name afkomstig uit de Surinaamse, Mexicaanse, Braziliaanse of Chinese keuken. Ze worden soms gecombineerd met andere bonen en vaak verwerkt in bonenschotels, soepen of salades.

Gebruiksredenen
Zwarte bonen  bevatten een behoorlijke hoeveelheid eiwitten. Daardoor worden ze ook gezien als goede vervangers van vlees. Tijdens de les wordt het gebruik van zwarte bonen in combinatie met quinoa aanbevolen vanwege de goede voedingswaarde en energetische werking in het lichaam.

Recept
Ik vond een erg lekker recept waarin de zwarte bonen het hoofdbestanddeel vormen voor een bonenpaté. De saffloerolie heb ik vervangen door milde olijfolie, het zwart mosterdzaad heb ik achterwege gelaten en ik heb balsamico azijn gebruikt. Erg lekker in combinatie met brood of kort gestoomde bloemkool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten