maandag 28 februari 2011

Bioactieve stoffen

Steeds meer raken we bekend met deze grote groep voedingsstoffen. Ze zijn dan niet onmisbaar, maar hebben wel een gezondheidsbevorderende werking op het lichaam. Echter is er nog weinig over deze voedingsstoffen bekend. Onderzoeken zijn volop aan de gang en de laatste jaren worden er steeds meer bioactieve stoffen en informatie omtrent hun werking ontdekt.



Over de werking van bioactieve stoffen wordt het volgende verondersteld. Er zijn bioactieve stoffen die werken als een antioxidant. Ook zijn er effecten op de bloedstolling en op de verlaging van het serumcholesterolgehalte waargenomen.
De antioxidatieve werking is een belangrijke factor in de beschermende rol van groente en fruit. Vitamine C en E zijn antioxidanten, maar ook een groot aantal andere bioactieve stoffen, zoals de carotenoïden, hebben een antioxidatieve werking. Antioxidanten beschermen ons tegen vrije zuurstofradicalen. Het is normaal dat deze vrije zuurstofradicalen ontstaan in ons lichaam, maar als er teveel zijn kunnen ze schade aanrichten. Onze lichaamscellen en hun erfelijk materiaal (DNA) kunnen dan beschadigd raken en de kans op kanker, hart- en vaatziekten, staar en veroudering wordt groter.

Bio-actieve stof
Bronnen in de voeding
Flavonoïden
flavonolen
flavonen
catechinen
anthocyanen

uien, thee, appelen, rode wijn, broccoli, boerenkool
kruiden
thee
bessen, rode wijn
Andere bio-actieve stoffen
carotenoïden
glucosinolaten
fyto-oestrogenen
organosulfiden
terpenoïden

geelgroene groenten en fruit (wortelen, sinaasappelen)
spruitjes, kool, broccoli
sojabonen, granen, peulvruchten
knoflook
citrusvruchten
Tabel 2: Belangrijke bronnen van bioactieve stoffen in de voeding Bron : http://www.nice-info.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten