zondag 13 februari 2011

Reinigen en ontgiften






Reinigen
Het lichaam is constant bezig met opruimen, zuiveren, schoonmaken. Dit gebeurt door zweten, urineren, ontlasten, ademen en menstrueren.

(Uitscheidings) organen die hierbij betrokken zijn zijn:
  • Lever (omzetting en ontgifting)
  • Nieren (filtratie van bloed)
  • Darmen (opname van voedingsstoffen, uitscheiden ontlasting)
  • Huid (bescherming tegen invloeden van buitenaf, uitscheiding van afvalstoffen (vooral zouten)
  • Longen (uitwisseling van zuurstof en kooldioxide)
  • Slijmvliezen (uitscheiden van afvalstoffen door slijmvorming)

Ontgiften
Verwijderen van gifstoffen - nodig als reiniging langere tijd niet afdoende is.
Eerst hoopt gif zich op in lichaamssappen, daarna in vetweefsel en andere delen

Reinigende voedingsmiddelen
Zuiver water, vers fruit, verse groenten, anti-oxidant rijke voeding, kruiden en specerijen
Belastende voedingsmiddelen
Geraffineerde producten, zuivel, cafeïne, cacao, gist


Vasten
Vormen van vasten zijn bijvoorbeeld totaalvasten ,sapvasten, citroenkuur, mayrkuur, rijstvasten


Zuur base voedingspatroon
Voor het goed functioneren van diverse functies in het lichaam is het van belang om de zuurgraad van het bloed binnen zeer nauwe grenzen te houden. De zuurgraad, weegegeven in pH, van het bloed is afhankelijk van de hoeveelheid basische en zure stoffen opgelost in het bloed, vandaar de term zuur-base-evenwicht. De normale grenzen bij de mens voor de pH van het bloed liggen tussen de 7,35 en 7,45. Het bloed is dus licht basisch.
Het zuur base voedingspatroon gaat ervan uit het bloed niet te sterk te laten verzuren ... iets wat is ons huidige - reguliere - voedingspatroon vaak het geval is. Verzuring wordt geassocieerd met veel (welvaarts)ziekten.
Het lichaam kan zelf zuren maken, maar geen basen. Dit moet uit de voeding komen.

Verzurende voeding: droog, bewerkt, oud

Bijvoorbeeld:
  • Vlees en vis: vrijwel alles    
  • Kazen: vrijwel alles. Cottagecheese is de beste keuze
  • Granen en graanproducten, vrijwel alles.
  • Koffie, zwarte thee, granenkoffie, alcohol, frisdranken en limonades.
 
Basische voeding: nat, vers, natuurlijk, jong

Bijvoorbeeld: 
  • Alle groenten, met uitzondering van erwten, mais, linzen, uien, artisjokken en spruiten.
  • Alle noten en zaden, met uitzondering van pinda's, sesamzaad, walnoten, lijnzaad, hazelnoten.
  • Granen, graanproducten: sojameel, tofu, gierst.
  • Alle vruchten.
  • Kruidenthee, niet-koolzuurhoudend water.

(deels afkomstig van Info.nu)

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten