donderdag 2 december 2010

Alternatieve voedingssystemen

Om te weten wat alternatief is zul je eigenlijke eerst moeten definiëren wat regulier of gangbaar is.


In deze context wordt met ´gangbaar´ de natuurvoeding bedoeld zoals die in de voorgaande lessen is beschreven.

Er zijn een aantal voedingssystemen die hier wel (min of meer) meer verwant zijn, maar toch niet identiek zijn!

Er kan onderscheid worden gemaakt in
(1) semi-wetenschappelijke
(2) naturistische (‘terug naar de natuur’)
(3) filosofische
(4) religieuze

In de opleiding zijn de volgende voedingssystemen nader bekeken. Een van de systemen is ook in de praktijk uitgeprobeerd:

 
Vegetarisme
Vegetarisme is de voedingswijze die zich kenmerkt door "het niet eten van vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en insecten"

Veganistisch
Veganisme is het op geen enkele wijze gebruikmaken van dieren en van producten die van dieren afkomstig zijn.

Makrobiotiek
Macrobiotiek is een voedings- en gezondheidsleer, die berust op ideeën uit het zenboeddhisme en is ontwikkeld door de Japanner George Ohsawa (1893-1966). Het woord is afgeleid van het Griekse "makros", dat groot betekent en "bios" dat leven betekent. Samen houdt het "kunst om tot een veelomvattend leven te komen" in.  De leer is gebaseerd op de filosofie dat er in een mensenleven evenwicht dient te zijn tussen yin- en yang.

Ayurveda
Ayurveda is de traditionele geneeswijze uit India, die er van uit gaat dat gezondheid te maken heeft met de energiebalans van je lichaam en geest . Ziekte komt volgens Ayurveda voort uit een verstoring in deze energiebalans en kan opgelost worden door onder andere veranderingen in voeding .
Jan Dries
De voedselcombinatieleer gaat uit van een goede en een slechte voedselcombinatie. Door voedingsmiddelen juist met elkaar te combineren, wordt de spijsvertering optimaal.

Paleo
Het paleodieet is gebaseerd op de voeding die de mens at in de tijd dat de mens ontstond. Dit is de voeding die wij tot slechts 10.000 jaar terug hebben gegeten en waar wij dus het best op zijn aangepast. Uit onderzoek blijkt dat men toen vrijwel uitsluitend vlees en vis, groenten en fruit en noten en zaden at.

Rawfood
Dit dieet bestaat uit rauw, ongekookt, liefst onbewerkt voedsel zoals groente, (gedroogd) fruit, zaden, noten en gekiemde groente en peulvruchten. In een Raw Food dieet wordt in principe niets gegeten dat is verhit boven 48 graden omdat enzymen bij deze temperatuur worden vernietigd en tevens een groot deel van de vitamines.



    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten