zondag 28 november 2010

Smaak en smaakmakers - is 621 ook jouw geluksnummer?

Een bijzondere smaakmaker



Staat er op het etiket een van bovengenoemde ingrediƫnten genoemd? Pas dan op!
Het gaat allemaal over hetzelfde ingrediƫnt, namelijk MSG ((monosodium)gutamaat of E621). Het wordt vaak als smaakmaker gebruikt in bouillonpoeder of blokjes, Chinees eten, kant en klaar maaltijden/ producten, soepen en sauzen, bewerkte vleeswaren, chips en zoutjes.
Het is van oorsprong een natuurlijke smaakmaker (uit Japan; zeewier). Nu nagenoeg alleen kunstmatig toegevoegd.

Werking
MSG houdt de smaakpapillen voor de gek: het wekt de indruk dat het voedsel eiwitrijker - beter van kwaliteit is. Dat is op zich misschien niet zo erg - ware het niet dat ook het lichaam hier niet goed op reageert: De alvleesklier wodt bij gebruik van MSG aangezet tot het produceren van insuline zonder dat daar aanleiding toe is. Dit resulteert in een verlaagde bloedsuikerspiegel waardoor je honger krijgt. Je krijgt dus van het voedsel geen verzadigd gevoel, maar 'smaak naar meer'. Bovendien wordt de glucose in het bloed door de insuline omgezet en opgeslagen als lichaamsvet.

Google maar eens op MSG ... en verbaas je dat dit product nog mag worden toegevoegd aan ons voedsel ...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten