Een belangrijke groep koolhydraten zijn de granen.
Van granen kunnen worden gebruikt:
Granen die gluten bevatten
Granen die geen gluten bevatten
Van granen kunnen worden gebruikt:
- volle granen: het gaat dan om de hele korrel
- grutten: gebroken graan (thermogrutten: met milde warmtebehandeling)
- schroot: grof gemalen graan dat meestal als dierenvoedsel wordt verkocht
- meel: gemalen graan, verkrijgbaar als volkoren, licht gebuild of bloem (uitgezeefd meel)
- gries: grof gemalen graan
- vlokken: gewalste of geplette granen
- gepoft: het meest bekende is gepofte maïs (popcorn)
- muesli: een mengsel van diverse graanvlokken, veelal aangevuld met noten en rozijnen
Granen die gluten bevatten
- Tarwe
- Gebroken en gestoomde tarwe (spelt of kamut) korrels wordt ook wel bulgur genoemd
- Spelt
- Kamut
- Griesmeel van tarwe, spelt of kamut wordt ook wel couscous genoemd
- Groene spelt
- Haver
- Rogge
- Gerst
- Geslepen gerst wordt ook wel gort genoemd
Granen die geen gluten bevatten
- Haver
- Haver bevat van nature geen gluten, tegenwoordig vaak, door vermenging van tarwe, wel
- Gierst
- Fonio
- Teff
- Mais
- Griesmeel van tarwe wordt ook wel polenta genoemd
- Boekweit
- Geroosterd wordt ook wel kasha genoemd
- Quinoa
- Amarant
Geen opmerkingen:
Een reactie posten