Brood
Brood, daar zit wat in ... maar wat eigenlijk?
Meel
Rijsmiddel
Brood, daar zit wat in ... maar wat eigenlijk?
- Meel (van een graan...)
- Rijsmiddel
- Zout
- Eventueel extra toevoegingen
Meel
- Soort graan
- meest gangbaar is tarwe, spelt, rogge, gerst, rogge, kamut
- soms wordt rijst, mais, gerst of haver aan tarwe toegevoegd
- Oorsprong graan
- biologisch
- niet biologisch
- Malen
- grof
- fijn
- Bewerking - soorten meel
- volkoren meel: de hele korrel van het graan gemalen
- gebuild meel: de hele korrel van het graan gemalen
- en gezeefd (15% van de vezels is eruit)
- het brood is daardoor fijner van structuur, dit meel wordt ook vaak voor cakes en gebak gebruikt
- bloem: de hele korrel van het graan gemalen
- en gezeefd (30% van de vezels is eruit)
- het brood is nog fijner van structuur, wit brood
- maismeel: gemalen maiskorrels
Rijsmiddel
- Desem (afkomstig van bakkerswereld)
Desem is een mengsel van water en meel (afkomstig van tarwe of rogge), waarin ‘wilde’ gisten en/of melkzuurbacteriĆ«n voor de gisting zorgen. Na enkele dagen ontwikkelen deze micro-organismen naast koolzuurgas ook andere smaakstoffen. De bacteriĆ«n zorgen zelf voor vermeerdering.
- Gist (meer verzurend dan desem)
- Oorsprong
- biologisch
- niet biologisch
- Temperatuur(gist)
- < 25 graden (melkzuren gisting)
- > 25 graden (gist gisting)
- Hoeveelheid gist
- Om tijd te winnen (vooral regulier) wordt vaak extra gist toegevoegd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten